Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na Novej dohode START

01.03.2023 Celý región

Moskva 28. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v utorok zákon, ktorý oficiálne pozastavuje účasť Ruska na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi. TASR o tom informuje podľa správy stanice CNN.

Rozhodnutie pozastaviť účasť Ruska na tejto dôležitej jadrovej dohode oznámil Putin už počas svojho minulotýždňového príhovoru o stave krajiny. Ide o poslednú platnú dohodu o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí následne uviedlo, že Moskva bude aj napriek pozastaveniu naďalej dodržiavať obmedzenia stanovené v tejto dohode týkajúce sa nosičov jadrových zbraní, teda rakiet a strategických bombardérov. Moskva naďalej plánuje informovať Spojené štáty aj o plánovaných testoch medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM) či nasadení jadrových zbraní.

Rusko pritom zdôraznilo, že od dohody neodstúpilo a tamojší rezort diplomacie uviedol, že pozastavenie účasti je "zvrátiteľné". Rozhodnutie obnoviť účasť na dohode môže prijať samotný Putin, pripomína CNN. Kremeľ v utorok avizoval, sa k dohode vráti, len ak ho budú USA počúvať.
 

Vyberte región

mark